Assembly nedir

N

Nazdravia

Ultra Member
Joined
Aug 1, 2019
Messages
606
Reaction score
164
Assembly Dili
Assembly programlama dili, kullanılan bilgisayar sisteminin yapısına ve işletim sistemi gibi platformlara sıkı-sıkıya bağımlı bir dildir. Assembly programlama dili düşük seviyeli bir dil olup C, C++, Pascal, C# gibi yüksek seviyeli programlama dillerine göre anlaşılması biraz daha zordur. Assembly dili ile program yazarken kullanılan bilgisayarın donanımsal özelliklerinin bilinmesi gerekir. Yazılan program kullanılan mikroişlemcinin yapısına bağlıdır. Assembly dili ile program yazarken programcı doğrudan bilgisayarın işlemcisi ve hafızası ile uğraşır. Ana bellekteki (RAM’deki) ve işlemci kaydedicilerindeki değerleri doğrudan değiştirebilme imkanı vardır.

Mikroişlemci sadece ikili sayı sisteminde yazılan komut kodlarını, başka bir ifade ile makine dilinden anlar. Assembly dilinde yazılan programları makine diline çevirmek için Assembler adı verilen çevirici(derleyici) programlar kullanılır. Aşağıda verilen şekilde Assembly dili, Makine dili ve Assembler blok olarak görülmektedir.

Bilgisayarımızda çalıştırılan tüm programlar önce bilgisayarımızın RAM belleğine yüklenir. Daha sonra RAM bellekten sırası ile mikroişlemci tarafından okunarak çalıştırılır. RAM’e yüklenen veri programın makine dili karşılığından başka bir şey değildir. Yani 0 ve 1 kümeleridir. Makine dilinde program yazmak oldukça zordur. Buna karşılık makine dili ile birebir karşılığı olan ve komutları kısaltılmış kelimelerden (mnemonik) oluşan bu dilden yararlanılır. Program yazmak makine dilinde program yazmaya göre daha hızlı ve daha kolay yapılabilir. Ayrıca yazılan programların bellekte kapladıkları yer de aynıdır. Başka bir ifade ile bellek kullanımları aynıdır. Yüksek seviyeli dillerle karşılaştırıldığında assembly dilinde yazılan programlar daha hızlıdır ve bellekte daha az yer kaplar. Buna karşılık program yazmak yüksek seviyeli dillerde daha kolaydır. Günümüzde daha çok sistem programcıları tarafından diğer programlama dilleri içerisinde kullanılmaktadır.
 
M

mpenguen

Confirmed Memb.
Joined
Jan 21, 2022
Messages
84
Reaction score
191
Güzel çıtır çerez bir makale okurken keyif aldım ellerine sağlık
 
S

serhat12ser

Super Member
Joined
Mar 4, 2022
Messages
156
Reaction score
2
kanka içinde NET.framework ve supuf işleminde kullanılır
 
SPAM IS FORBIDDEN!
  • SPAMMERS ARE BANNED FROM THE FORUM AND CANNOT USE ANY OF THE CHEATS
  • For example: thanks, thx, very good, asdqwe, working, ty and so on!
  • For example: Writing the same message over and over. thanks, thx and so on!
  • Copying and copying someone else's message is prohibited.
  • It is forbidden to send messages to increase the number of comments on threads that you have no knowledge of.
  • Write your own opinion when commenting!
  • If you see spam message, please let us know with the REPORT button!

Tema düzenleyici

Top Bottom