T

Hayırlı akşamlar arkadaşlar,
Bu konuda sizlere CMD komutu ile bilgisayara bulaşan virüsü nasıl sileceğimizden bahsetmek istiyorum.

Bazen yanlışlıkla virüs indirebiliyoruz ve hemen anti-virüs programımız bulup siliyor değil mi? fakat bir düşünün, eğer ki o dosya cryptlenmişse ve silemiyorsanız? işte tam bu sorunun çözümü burada! fakat öncelikle virüslerin bilgisayarımıza neler yapabildiğini açıklayalım;
Bir bilgisayar Virüsü nedir?
Bilgisayar Virüslerinin bir sürü türü vardır ve tabii ki onları bilgisayarınıza bulaştırmanın da bir sürü yolu vardır, bu virüsler bilgisayarınızın istemediğiniz şeyler yapmasına yol açar örnek olarak; önemli dosyaları silme, yaptıklarınızı izleme veyahutta "hacker"lara bilgisayarınıza erişim sağlamaları... bir virüs gerçekten büyük bir sıkıntıdır. Bazı virüsler mesela Locky Virus ve CryptoLocker "RansomWare" olarak bilinirler yaptıkları şey ise dosyalarınızı şifrelemek, silmektir hatta dosyalarınızın uzantısını .locky ve .crypt olarak bile değiştirebilirler diğer virüsler çoğunlukla gizlenir ve bilgisayarın sahibine orada olduğunu farkettirmez bile.
virüsler çoğunlukla bulduğunuzda silmek isteyeceğiniz şeylerdir çoğu seçeneğe karşın bazı bilgisayar kullanıcıları virüsleri CMD aracılığı ile silmeyi seçer.
Neden Virüsleri CMD'den Silebiliyorsunuz?
Aslında, komut satırlarını kullanmak bilgisayarınız veya harici depolama aygıtınızdaki virüsleri doğrudan denetlemez ve kaldırmaz. CMD, bir bölüm veya sürücüdeki gizli virüsleri göstererek virüsleri kaldırma hedefinize ulaşmanıza yardımcı olur. Daha sonra, şüpheli dosyaları silebilirsiniz. Virüsler her zaman kendilerini gizlediğinden, virüslerin görünmesini ve ardından virüs dosyalarını silmeniz gerekir. O zaman CMD kullanarak potansiyel olarak gizli virüs dosyalarını görebilmek için tek ihtiyacınız olan attrib komutudur.
Attrib komutu, seçilen konumdaki dosya veya klasörlerin niteliklerini görüntülemek, ayarlamak veya kaldırmak için kullanılan bir Komut İstemi komutudur. Virüsün "gizli" özniteliğini iptal ederek klasörde göründüğünü görebilirsiniz bu sayede sonrasında onu nerede bulacağınızı ve kaldıracağınızı bilirsiniz.
O zaman biz de CMD komutu kullanarak virüsü bilgisayarımızdan silelim.
CMD kullanarak bilgisayarınızdan veya depolama aygıtınızdan virüsleri silmek için aşağıdaki adımları dikkatlice izleyin.
Adım 1-) Başlat tuşuna basın ardından CMD yazın, Sağ tıklayın ve "Yönetici Olarak Çalıştır"a basın.

Adım 2-) Virüsün bulunduğu diski seçin örnek olarak F: yazın ve ENTER'a basın. (Virüsün bulunduğu klasör virüsü indirip açtığınız disktir yani eğer indirme klasörünüz C: ise C: yazınız)

Adım 3-) attrib -s -h -r /s /d *.* yazın ve ENTER'a basın.

Yazdıktan sonra seçmiş olduğunuz diskteki dosyaları tarayacaktır , bitmesini bekleyiniz.
Adım 4-) dir yazın ve Enter'a basın virüsün uygulamasını bulun ve ardından "del dosyaadi.uzanti" yazın, Virüsün adını eğer bilmiyorsanız CTRL + ALT + DELETE ile görev yöneticisini açıp adını görebilirsiniz. Çoğunlukla virüslerin adı "autorun" oluyor ve uzantısı da ".inf" oluyor.

Bu klasörü tarayacaktır ve bulaşan virüsü sizin yerinize cmd silecektir.
Evet , bilgisayarınızdan o lanet virüsü kaldırdınız. Artık rahatça internette dolaşabilirsiniz.

Not: Lütfen konuya gereksiz alakasız yorumlar yazıp konuyu kirletmeyiniz.
İyi forumlar.