Düşük Kare Hızınızı Nasıl Düzeltirsiniz ? (FPS)

D

dmxlimithra

Yaptıkların Kadar Yapmadıklarından da Sorumlusun !
Ultra Member
Joined
Jan 23, 2023
Messages
322
Reaction score
46
Deneyiminizin sürükleyiciliğini düşük kare hızı kadar etkileyen çok az şey vardır. Bir açık dünya oyununda devasa bir şehre ilk kez girdiğinizi ve yürüme hareketinizin yavaşlayarak neredeyse emeklemeye dönüştüğünü düşünün. Kamera yavaş yavaş hareket eder, üst taraftaki paneller açılmaz ve karakterler bir pozisyondan diğerine atlar.
Peki bu yavaşlamanın sebebi nedir? Düşük FPS.
Kare hızı ya da saniye başına kare (FPS), grafik donanımınızın her saniye ekranı yeniden çizme sayısını ölçer. Grafik kartınız, CPU’nuz ve RAM’iniz, bu karelerden birini oluşturan geometriyi, dokuları, aydınlatmaları ve efektleri yaratmak için birlikte çalışır.
Zincirdeki bir bileşen tıkanıklığa neden olduğunda, örneğin CPU’nuz GPU’nuza tek seferde çok sayıda nesneyi işlemesini söylediğinde bilgisayarınız saniye başına daha az kare çizer. Düşük FPS’nin en yaygın nedeni, donanımızın başa çıkabileceğinden daha fazla iş yükü oluşturan grafik ayarlarıdır.
Peki nasıl daha iyi FPS elde edersiniz? Bir çözüm; daha hızlı bir CPU, daha fazla RAM ya da daha yeni bir grafik kartı edinmektir. Fakat sisteminizde herhangi bir değişiklik yapmadan FPS’yi iyileştirip iyileştiremeyeceğinizi görmek için önce yazılımınızı güncellemeli ve ayarları düzenlemelisiniz.
Şimdi FPS’nizi neden artırmanız gerektiğini ele alalım, ince ayar yapmanıza yardımcı olacak grafik ayarlarının üzerinden geçelim ve yükseltme seçeneklerini keşfedelim.



Yüksek FPS Neden Önemlidir?​



Fps ekranı açık bir oyunun illüstrasyonu




30 FPS ve 60 FPS çalışan bir oyunun yan yana karşılaştırmasını izlerseniz farkı hemen fark edersiniz. Daha yüksek kare hızlarında oyun içi hareketler daha akıcı ve daha gerçekçi görünür. Ekran daha sık güncellendiğinden, yeni düşmanlar ve tehditler karşınıza çıktığında daha hızlı tepki verebilirsiniz.
Ekranınızın yenileme hızı, oyun içi kare hızı açısından iyi bir hedeftir. Ekranınızın yenileme hızı 60Hz ise, 60FPS üzeri kare hızlarının faydasını göremeyeceksiniz, çünkü ekranınız GPU'nuzun çıktısına ayak uyduracak kadar hızlı yenileme yapmayacaktır.
Zaten 144 Hz gibi daha yüksek yenileme hızına sahip bir ekranınız varsa yüksek kare hızlarının faydalarını ekranda hemen görebilirsiniz. Ancak daha yüksek çözünürlüklerde (örneğin yerel 4K) çoğu bilgisayarın 144 FPS’ye ulaşmakta zorlanacağını unutmayın.


Düşük FPS İçin Kolay Çözümler​



Güncelleme ilerleme çubuklarını gösteren monitörün illüstrasyonu




Oyun içinde düşük FPS görüyorsanız hemen yapabileceğiniz birkaç işlem vardır.
  • Arka plandaki işlemleri kapatın. Görev Yöneticisi’ni açın (kısayol: CTRL+SHIFT+ESC), büyük miktarda CPU veya RAM kullanan işlemleri görmek için CPU ve Bellek sekmelerine tıklayın.
  • Oyunu güncelleyin. Geliştiriciler sık sık performans üzerinde önemli etkileri olan yamalar yayımlar. Yamaları kaçırmamak için Steam’de veya tercih ettiğiniz oyun platformunda otomatik güncellemeleri etkinleştirin.
  • Grafik sürücülerinizi güncelleyin. GPU sürücüleri aracılığıyla eklenen optimizasyonlar ve yeni özellikler, FPS’inizi gerçekten artırabilir. Grafik kartı üreticinizin yazılımıyla onları güncel tuttuğunuzdan emin olun.
  • Oyuncu ayarlarını ve modifikasyonlarını arayın. Modifikasyoncular, bir oyunu 60 FPS’de çalışmaya zorlamak ya da ayar menülerinde bulunamayan özellikleri devre dışı bırakmak gibi performansı artırmaya yönelik yaratıcı yöntemler bulurlar.
  • Kurulumunuzu onarın. Olağan dışı performans sorunları yaşıyorsanız kitaplığınızda (Steam veya Epic Game Store gibi bir platformu kullanarak) oyunun özelliklerine erişmeyi ve “Onar” ya da “Bütünlüğünü Doğrula" seçeneğini kullanmayı deneyin.



Hangi Oyun Ayarları FPS’yi İyileştirebilir?​



Düzgünleştirme karşılaştırmasının illüstrasyonu




Çoğu oyun, yükleme sonrası bilgisayarınızı otomatik olarak sınayacak ve özel uyarlanmış ayarları atayacaktır.
Ancak bu makaleyi okuyorsanız, bu ayarların kare hızına sizin istediğiniz önceliği vermediğini görmüş olabilirsiniz. Performans artışı için seviyesini düşürebileceğiniz (veya kapatabileceğiniz) birkaç genel ayar burada.
  • Gölgeler. Gölge ayarları, CPU’nun yoğun olarak kullanıldığı gölge hacimlerinden GPU’nun yoğun olarak kullanıldığı ışın izleme gibi tekniklere dek performans üzerinde farklı etkilere sahip farklı gölge eşleştirme tekniklerini kapsar. Ayarların yükseltimesi daha akıcı ve daha doğru gölgeler sağlayabilir, ancak hızlı tempolu yapımlarda gölgelerin orta veya düşük seviyede bırakılması görseller üzerinde daha düşük bir etkiyle daha yüksek FPS sunabilir.
  • Düzgünleştirme. AA (düzgünleştirme) teknikleri, bitişik piksellerin rengini tahmin etmek üzere piksel örnekleri alarak ve ardından boşlukları doldurarak oyun içi geometrideki çentikli ya da “testere dişli” kenarları pürüzsüzleştirir. Örnek hızının (ör. 4 kattan 2 kata) düşürülmesi, performansı artırabilir. AA’nın GPU’yu daha az kullanan formları da (örneğin MSAA yerine FXAA) FPS’yi artırabilir.
  • Dinamik yansımalar. Bu yansımalar, GPU’nuzun aynı sahneyi (ya da aynı sahnenin bir versiyonunu) iki kez işlemesini gerektirerek ciddi bir zorluğa neden olabilir. Hızlı tempolu bir nişancı oyununda pencereye yansıyan aksiyonu izlemek için durmazsınız. Dolayısıyla, ekstra kare sağlayıp sağlamayacağını görmek için yansıma kalitesinden ödün vermeyi deneyin.
  • Çevresel perdeleme. Çevresel perdeleme; komşu dokular, ışıklar ve gölgeler arasındaki temas noktalarını iyileştirir. Dokuların kendilerinin kalitesini azaltmadan önce ayarlarını düşürmeyi (veya kapatmayı) isteyebileceğiniz ince bir ayrıntıdır.
  • Hacimsel ışıklandırma. Hacimsel ışıklandırma, oyuncuların toz zerreleri veya duman gibi diğer taneciklerin etraflarından geçip gittiklerini görebilmeleri için ışık demetlerine derinlik katar. Kimi zaman “Tanrı ışınları" olarak da adlandırılan bu ışık hacimleri, ciddi ölçüde performans tüketimi yapabilir.
  • Hareket bulanıklığı. Hareket bulanıklığı, oyuncunun bakış açısı değişirken arka plandaki nesneleri bulanıklaştırarak geleneksel bir kameranın işleyişini taklit eder. Bu özellik düşük kare hızlarını gizlemek için faydalı olabilse de, yapay etkinin kendisi çoğu zaman performans üzerinde küçük bir etkiye sahip olur.
  • İşleme ölçekleme. %100’ün üzerinde işleme ölçekleme, görüntüyü daha yüksek bir çözünürlükte işleyip daha sonra ekran çözünürlüğünüze indirerek ekranın daha net görünmesini sağlar. %100’ün altında işleme ölçekleme, oyunu daha düşük çözünürlükte işleyip daha sonra ekran çözünürlüğünüzle eşleşecek şekilde yükseltir. Bu durum netliği azaltır ancak performansı artırır.



Ayrıntı vs. Performans​

Sürücünüzü veya oyununuzu güncellemek kare hızınıza yardımcı olmadığı zaman, genelde ayarları elle yapmak dışında yapacak bir şeyiniz kalmaz. Bunu yaparken önce en büyük üç özelliği kısmayı deneyin: gölgeler, yansımalar ve aydınlatma. Ardından, oynamakta olduğunuz oyuna özgü, performans açısından kritik seçeneklerin ele alındığı çevrimiçi tartışmalara göz atın.
Hedeflediğiniz kare hızına ulaşmak için grafik ayarlarınızdan çok fazla ödün verdiğinizi fark ederseniz her zaman başka bir seçenek daha vardır: daha hızlı GPU ve CPU’ya sahip yeni bir sisteme geçiş yapmak.
Daha yeni bir grafik kartı, sahneleri daha yüksek çözünürlükte hızlıca işlemenize yardım edebilir. Daha iyi bir CPU ise sisteminizin ekrandaki nesneleri ve işleme sonrası efektleri yöntemesine yardımcı olur. Şu an sahip olduğunuz donanım işi kotaramıyorsa, ciddi oyunculuk inşa edilmiş için yeni bir sistem almayı değerlendirin.
12. Nesil Intel® Core™ işlemcili bir sistem seçmeniz, gerçek dünyada oyun oynarken, çoklu görev yürütürken ve içerik üretirken üstün performans anlamına gelir. Güçlü Performans çekirdekleri ve marifetli Verimlilik çekirdekleri olmak üzere iki farklı türdeki CPU çekirdeğini birlikte kullanan işlemci, yapmanız gereken işe kolayca uyum sağlayabilir. 12. Nesil CPU’lar hakkında daha fazla bilgiye buradan ulaşabilirsiniz.
 
Last edited by a moderator:
E

Eroin

Super Member
Joined
Jan 15, 2023
Messages
151
Reaction score
5
teşekkürler kanka işme yaradı
 
K

karakus334

Super Member
Joined
May 15, 2021
Messages
186
Reaction score
10
miss gibi konum hocam eline sağlık teşekkürler
 
SPAM IS FORBIDDEN!
  • SPAMMERS ARE BANNED FROM THE FORUM AND CANNOT USE ANY OF THE CHEATS
  • For example: thanks, thx, very good, asdqwe, working, ty and so on!
  • For example: Writing the same message over and over. thanks, thx and so on!
  • Copying and copying someone else's message is prohibited.
  • It is forbidden to send messages to increase the number of comments on threads that you have no knowledge of.
  • Write your own opinion when commenting!
  • If you see spam message, please let us know with the REPORT button!

Tema düzenleyici

Top Bottom