En Zararlı Yazılım Türleri Nelerdir?

Drenated

Legend Member
Joined
Nov 23, 2019
Topics
454
Messages
1,853
Solutions
162
Reaction score
1,521
En zararlı yazılım türleri, güvenli olmadan siteler yolu ile ya da pek çok bilgisayara kullanıcı onayı olmadan yüklenebilen bir çeşit anti – malwareya da anti – virüs programları yolu ile bulaşabilen yazılımlardır. Fakat bu genel isimlendirme çok daha detaylı gruplara ayrılabilmektedir. Malware yazılımları genel olarak “kötücül yazılım” adı ile de bilinmektedir. Bu zararlı yazılımların neredeyse hepsi, bir bilgisayarın bilgilerini ya da depolamakta olduğu çeşitli verileri ele geçirme amacıyla çalışan yazılımlardır. Virüsler de buna benzer olarak, kendilerini bilgisayar içinde kopyalayarak çoğaltabilen ve verilere ulaşmak dışında, görüldükleri cihazları tamamen kullanılmaz hale getirebile yazılımlardandır.

Elk Cloner Nedir?
elk cloner


Elk Cloner, kurgulanmış olan dünyanın ilk bilgisayar virüsü ünvanına sahiptir. 1982 yılında bir lise öğrencisi tarafından oluşturulan bu virüs, diğer tüm virüs türlerinin temel çalışma düzenini de oluşturmuştur. Bulaştığı bir cihazdan, kendini kopyalayarak farklı harici disklere de bulaşabilmektedir.

Spyware Nedir?
casus yazılım


Spyware türündeki kötücül yazılımlar, farklı bilgisayarların içeriklerine ulaşmak için kullanılan yazılımlardır. Halk arasında “casus yazılım” adı ile bilinmekte olan tüm yazılımlar bu gruba dahildir. “Snoopware” olarak da bilinen bu yazılımlar, özellikle birbirleri arasında çok büyük rekabetler bulunan şirketlerin kullanabildiği yazılımlardır. Hatta en çok bulunabildikleri bilgisayarlar da işyerlerinde kullanılan ve önemli bilgilerin depolanmasını sağlayan bilgisayarlardır.

Kötü Amaçlı Reklem Nedir?
Kötü amaçlı reklam oluşturmak, kullanıcıların dikkatini kolayca çekerek bilgisayarlarına zarar verebilmek için yapılan uygulamalardan bir tanesidir. Güvenli ağ bağlantısı kurulamayan bazı internet sitelerinde sürekli olarak kenarlarda, altta ya da yukarıda ortaya çıkan ve oldukça dikkat çekici olan reklamların pek çoğu kötü amaçlıdır.

Yine casus yazılımlar ile bağlantılı olarak, tıklanan her bir kötü amaçlı reklam aracılığıyla telefon ya da bilgisayar gibi cihazlar tüm tehditlere açık bir hale gelebilmektedir. Fakat bu konuda dikkatli ve düşünceli davranması gereken tek taraf site ziyaretçileri değildir. Sitelerinde bu reklamlara yer veren editörler de bu reklamların amacına ulaşması konusunda önemli bir kötü etkiye sahip olmaktadır.

Bilgisayar Solucanı Nedir?
solucan


Bilgisayar solucanı, en zararlı yazılım türleri arasındaki en tehlikeli yazılımlardan bir tanesidir. Güvenilir olmayan siteler aracılığıyla indirilen programlar, şüpheli e – posta iletileri, korsan CD’ler ya da forum sitelerindeki bazı linkler yolu ile bilgisayarlara bulaşmaktadır. Kendisini otomatik olarak kopyalayan bu yazılımlar, çok yoğun bir veri trafiği oluşturarak bilişim sistemlerinin çökmesine ya da internet kalitesinin düşmesine yol açmaktadır. Ayrıca kısa sürede çoğalarak bellek üzerinde büyük yer kaplaması da cihazların çökmesine sebep olmaktadır.
Bu programlar, genel olarak trojan virüslerine benzeseler de, onlardan daha farklı olmaktadırlar. Örneğin solucan programları, bulaştıkları bir bilgisayarın işletim sistemini hedef almazlar. Ayrıca aktifleşmesi için de bilgisayarda bulunmasını sağlayan herhangi bir programın kullanıcı tarafından açılmasına gerek yoktur. Fakat kullanıcı tarafından indirilen programlar ya da internet üzerinde yapılan tüm hareketler tıpkı trojan virüsünün de yapabileceği gibi raporlanır. Oldukça etkili olan bu yazılımlardan “Stuxnet”, ABD tarafından İran’a yapılan birçok siber saldırı için de kullanılmıştır.

Fidye Virüsü Nedir?
fidye

Fidye virüsü ya da şantaj virüsü, “ransomware” adıyla da bilinmektedir. Kullanım amacı ise hedef bir kullanıcının hassas bilgilerini ya da önemli dosyalarını ele geçirerek ondan fidye istemektir. Trojan ile benzer şekilde çalışan bu virüslerin en önemli türü ise CyrptoLocker virüsüdür.
İşletim sisteminin güvenlik güncellemeleri düzenli olarak yapılmazsa ya da güvenli olmayan eklentiler sürekli olarak açılırsa bu virüsler ile karşılaşma tehlikesi de artmaktadır. Ayrıca geçmiş yıllarda pek çok bilgisayara bulaşarak tam 28 farklı dilde fidye talep etmiş olan WannaCry da bu virüslerin en tehlikeli türlerinden biridir.

Brontok Nedir?
bronkek

Endonezyalı siyah şapka hacker’lar tarafından üretilen Brontok virüsü, kendini kayıt defterine kopyalayan ve işletim sistemi her çalıştığında kendini aktif hale getiren bir virüstür. Bu yönüyle trojan türündeki virüs yazılımlarından daha etkin çalışabilmektedir. Bilgisayarın genel çalışmasını etkilese de asıl amaç, bir mesajı kullanıcılara iletmektir.

Trojan Nedir?
trojen

Trojan, güvenli olmayan linkler yoluyla bulaşan ve bilgisayarın başka kullanıcılar tarafından yönetilmesini sağlayan bir virüs türüdür. Özellikle “keylogging” uygulamaları yapmak için de kullanılmaktadır. Bu uygulamalar, bir kullanıcının kredi kartı bilgileri ya da çeşitli şifreleri gibi bilgilere ulaşmak için yapılmaktadır. Ayrıca spam e – posta gönderimi yaparak veri aktarımını ağırlaştırmak da bu virüsün etkilerindendir.

Bunlardan daha çok sayıda kötü yazılımlar ve virüsler bulunsa da, bunlar en zararlı yazılım türlerinin başında gelenlerdir. Bu yazılımların etkilerinden korunabilmek için lisanslı olarak bir antivirüs programı kullanmak ve korsan dosyalardan uzak durmak en önemli detaylardır.



 
Last edited:

Top