Hosting mi Bulut Sunucu mu? Hangisi Projenize Daha Uygun?

D

Drenated

Legend Member
Joined
Nov 23, 2019
Messages
1,865
Reaction score
1,517
Hosting Nedir?
Dilimize daha çok hosting adıyla yerleşmiş olan web barındırma, kullanıcıların internet sitelerine dair disk alanı, aylık trafik takibi, veritabanları, web mail ve FTP hesapları gibi bileşenlerini koruyan, böylece ilgili internet sitelerinin daima ulaşılabilir olmalarını sağlayan hizmetler bütününü meydana getiriyor. Birçok hosting hizmeti bulunsa da yaygın kullanılan hosting hizmetlerinin başında paylaşımlı hosting geliyor.


Paylaşımlı hosting kavramı, isminden de tahmin edilebileceği gibi birden fazla kullanıcının belli sunuculardan faydalandığı hizmet biçimini tanımlamak için kullanılıyor. Bu hosting hizmetinde temel olarak yüksek kapasiteli barındırma imkânları, mevcut müşteriler arasında dağıtılıyor. Böylece ilgili sunucu hizmetinden yalnızca bir kullanıcı yerine birçok kullanıcı faydalanmış oluyor.

Bulut Sunucu Nedir?
Bulut sunucu diğer bir adıyla cloud server müşteri kaynaklarının sanal bir havuz içerisinde toplanmasına imkân tanıyan, periyodik olarak güncellenen, birden fazla sunucuya izin verdiği için paylaşımlı olma zorunluluğu bulunmayan, tamamen sanallaştırılmış sunucu hizmetlerini kapsıyor. Paylaşımlı hosting hizmeti ile karşılaştırıldığında daha yeni bir kavram olan bulut sunucu, aynı zamanda daha gelişmiş imkânlar içeriyor.

Donanım, kapasite, performans ve ücretlendirme gibi pek çok başlık altında çeşitli farklılıklar gösteren bulut sunucunun paylaşımlı hosting ile sıklıkla karşılaştırılıyor olmasının en temel nedenini ise çoğu noktada farklı kullanıcı profillerine ve beklentilerine hitap etmeleri oluşturuyor. Hangi hosting hizmetinin ihtiyaçlarınıza daha uygun olduğunu anlamak için de aralarındaki farklara hakim olmanız gerekiyor.


Hosting ve Bulut Sunucu Arasındaki Fark Nedir?
Paylaşımlı hosting ve bulut sunucu arasındaki en önemli farkı sunucu sayısı oluşturuyor. Paylaşımlı hosting, tanımında da yer aldığı gibi bir sunucuyu birden fazla kullanıcı için bölüştürebiliyorken bulut sunucu ise kullanıcılar için ayrı sunucular oluşturabiliyor. İki hizmet arasındaki bu önemli fark, yalnızca performansa değil; kapasiteden ücretlendirmeye kadar neredeyse tüm faktörlere etki ediyor.

Web hosting
ve cloud sunucu arasındaki farkları temel olarak beş ayrı başlık altında toplanıyor. Performans, kapasite, koruma, güvenlik ve maliyet şeklinde sıralanan bu başlıklar, kimlerin hangi hosting hizmetinden faydalanması gerektiğini de daha net bir hale getiriyor. Her iki sunucu türünün ayrıntılı farklarına göz atarak ne tür bir hizmet almanız gerektiğini belirleyebilirsiniz.

Hosting hizmeti paylaşımlıdır
Hosting hizmetinin paylaşımlı olması dezavantaj sayılabilecek çeşitli etkenleri beraberinde getiriyor. Örneğin; bant genişliği, disk alanı, depolama kapasitesi ve benzeri imkânlar, farklı kullanıcılarla paylaşıldığından başta performans değerleri olmak üzere genel olarak hizmet kalitesini etkileyebiliyor.

Bulut sunucu çoklu şekilde çalışır
Bulut sunucuda paylaşım şartı olmadığı ve her kullanıcıya ayrı sunucu sağlanabildiği için birden fazla internet sitesi yönetenlere dahi yüksek performanslı hizmet sunulabiliyor. Bu da sitenizin sunucu çökmesi, yeniden yüklenmesi gibi süreçler açısından daha avantajlı hale gelmesini sağlıyor.


Hosting hizmetinde kısıtlamalar mevcuttur
Bulut sunucu ve hosting karşılaştırma aşamasında ortaya çıkan diğer bir maddeyi kısıtlamalar oluşturuyor. Siz siteleriniz için yüksek performanslı bir hosting hizmeti almak isteseniz dahi paylaşımlı sistemden dolayı bu talebinize karşılık bulamayabiliyorsunuz.

Bulut sunucu daha geniş kaynaklara sahiptir
Bulut sunucuda kaynaklar daha gelişmiş imkânlara sahip olduğu için yüksek kapasite ve performans ihtiyaçlarına dahi sorunsuz bir şekilde cevap verebiliyor. Bu da özellikle kurumsal müşteriler için bulut sunucu seçimi konusundaki en etkili sebeplerden birini meydana getiriyor.

Bulut sunucuda daha stabil bir hizmet sunulur
Bulut sunucu, iş sürekliliği düşünülerek geliştirilmiş bir sistem olduğundan daima kötü senaryolara hazırlıklı şekilde hizmet sunuyor. Ayrıca hosting hizmetindeki gibi bağlı bulunduğunuz sunucuda yaşanabilecek herhangi bir problem diğer kullanıcılarla birlikte sizi de etkilememiş oluyor.


Hosting hizmetinde güvenlik riski daha yüksektir
Cloud server ve hosting sunucu karşılaştırma maddelerinden bir diğerini de güvenlik oluşturuyor. Paylaşımlı hosting, kötü amaçlı yazılım, çapraz kodlama ve hizmet reddi gibi yaygın güvenlik tehditlerine karşı bulut sunucuya oranla daha düşük bir performans sergileyebiliyor.

Bulut sunucuda güvenlik önlemleri daha gelişmiştir
Cloud server seçimi konusundaki önemli faktörlerden biri olan güvenlik, verilerin ve ağın korunması için gelişmiş şifreleme önlemlerini beraberinde getiriyor. Ancak hem kurumsal hem bireysel kullanıcılar için hiçbir sistemde saldırılara karşı kusursuz hizmet sunulamadığını unutmamak gerekiyor.

Hosting hizmeti daha hesaplıdır
Hosting seçimi açısından belki de en cazip noktayı maliyet oluşturuyor. Aynı anda birden fazla kullanıcıyla paylaşılabildiği için çok daha düşük maliyetlerle sahip olunabilen hosting hizmetinin oldukça yaygın şekilde kullanılmasındaki ana unsuru da maliyet meydana getiriyor.

Bulut sunucu daha maliyetlidir
Bulut sunucular, firmaya veya kişiye özel hizmet sundukları için hosting ile karşılaştırıldıklarında çok daha maliyetli olabiliyor. Diğer yandan bulut sunucular, hem donanım hem yazılım açısından ihtiyaçlara göre özelleştirilerek ücretlendirme konusunda da avantaj sağlayabiliyor.

Projeler İçin Hangisi Seçilmelidir?
Web hosting hizmetiyle ilgili herhangi bir tercihte bulunmadan önce çeşitli kriterleri göz önünde bulundurmanız ve değerlendirmeniz gerekiyor. Bu kriterler internet sitelerinizin sayısından yoğunluğuna, domain oranlarından e-mail yoğunluğunuza kadar oldukça kapsamlı adımlardan meydana geliyor. Hosting hizmeti planlamasında dikkat etmeniz gereken kriterler ise şu şekildedir;

  • Sunucuya yüklenecek toplam web sitesi sayısı​
  • Kullanılabilir toplam bant genişliği​
  • Sahip olduğunuz park domain oranı​
  • Sahip olduğunuz sub domain oranı​
  • E-mail depolama için gereken toplam alan​
  • Tercih ettiğiniz programlama ve yazılım dili​
Bu kriterler doğrultusunda bireysel kullanıcılar, tekli siteler ya da sürekli paylaşım yapılmayan ve yoğun bir ziyaretçi trafiğine sahip olmayan platformlar için paylaşımlı hosting daha avantajlı bir konumda bulunuyor. En önemli hosting sunucu farkı olan ücretlendirme, blog, haber, bilgi kaynağı gibi daha çok bütçesi kısıtlı bireysel kullanıcıların oluşturduğu site türleri için genellikle ideal bir özelliğe dönüşüyor.

 
SPAM IS FORBIDDEN!
  • SPAMMERS ARE BANNED FROM THE FORUM AND CANNOT USE ANY OF THE CHEATS
  • For example: thanks, thx, very good, asdqwe, working, ty and so on!
  • For example: Writing the same message over and over. thanks, thx and so on!
  • Copying and copying someone else's message is prohibited.
  • It is forbidden to send messages to increase the number of comments on threads that you have no knowledge of.
  • Write your own opinion when commenting!
  • If you see spam message, please let us know with the REPORT button!

Tema düzenleyici

Top Bottom