İyi Ekran Kartı Nasıl Olmalıdır?

R

Rooster

only business
Super Moderator
Joined
Aug 10, 2019
Messages
3,215
Reaction score
4,728
Location
Milano
Ekran kartı seçerken dikkat edilmesi gerekenler
Merkezi işlem biriminin (CPU) yanında, grafik işlem birimi (GPU) bilgisayarınızın performansı üzerinde en fazla etkiye sahiptir. Grafik kartı, bilgisayarınızın üzerinde çalıştığı bilgileri görüntülere dönüştürür ve bir ekrana gönderir. GPU ne kadar güçlü olursa, bilgi o kadar hızlı görüntülenebilir ve görsel deneyiminiz o kadar iyi olur.


Bilgisayarların ilk günlerinde CPU, bilgileri “çerçeve arabellekleri” adı verilen özel bellek alanlarında tutulan görüntülere dönüştürmek ve ardından bu görüntüleri ekranlara aktarmakla sorumluydu. Genel amaçlı CPU’lar bu tür işlemleri gerçekleştirmekte çok hızlı değildir ve bu nedenle işleri hızlandırmak için “grafik hızlandırıcıları” oluşturulmuştur. Windows gibi grafik kullanıcı arayüzleri (GUI’ler) daha popüler hale geldikçe bu daha da önemli hale geldi.


Nvidia-GPU-vs-AMD-GPU-1.jpg


Bugünün GPU’ları büyük miktarlarda görüntü bilgilerinin işlenmesinde ve paralel görevlerin gerçekleştirilmesinde çok iyidir, bu da onları yalnızca metin ve grafik göstermede değil, aynı zamanda günümüzün gelişmiş video oyunlarının 3D grafiklerini işlemede inanılmaz derecede hızlı hale getirir. GPU’lar, çok sayıda verinin paralel olarak değiştirilmesini içeren diğer işlemleri de verimli bir şekilde çalıştırabilir.

İyi bir ekran kartı nasıl olmalıdır?
Çoğu insan için oyun, PC’nizin gerçekleştirmesini isteyeceğiniz en yoğun grafiksel görevdir. Öyleyse, ciddi oyuncuların en son GPU teknolojisini araştırmak için saatler harcamak ve genellikle GPU’larını düzenli olarak yükseltmek şaşırtıcı değildir. GPU’lar hızlandıkça, oyunlar ekstra hızdan yararlanmak için daha iyi yazılır ve bu da üreticileri daha hızlı GPU’lar yapmaya zorlar.

Bir oyuncu değilseniz, GPU’nun özel işleme yeteneklerini doğrudan kullanabilen başka tür uygulamalar çalıştırmadığınız sürece GPU’nuzun yeteneklerini önemsemeyebilirsiniz. Örnek olarak, GPU’nun video kodlama gibi işlemleri hızlandırmak için kullanılabileceği video düzenleme ve AutoCAD gibi bilgisayar destekli tasarım / üretim (CAD / CAM) uygulamaları da vardır ve bunlar GPU’yu daha iyi performans için de kullanabilir.

Bu nedenle, bir GPU seçmek, bir PC oluşturmanın yada laptop, satın almanın veya yükseltmenin önemli bir parçasıdır. Her PC bileşeninde olduğu gibi, bir grafik kartı seçerken kendinize sormanız gereken ilk soru şudur: bunu nasıl kullanacaksınız?


Oyun
Oyun endüstrisi GPU teknolojisini diğer gruplardan daha hızlı ve daha ileriye taşımıştır. Günümüzün PC oyunları her zamankinden daha gerçekçi ve karmaşıktır ve modern GPU’ların artan performansı hem nedenin bir parçası hem de daha iyi görünümlü oyunlar isteyen oyunculara bir yanıttır.

Basitçe söylemek gerekirse, oyun oynamak için bir PC oluşturuyorsanız, GPU en önemli satın alma işleminiz olacaktır. CPU ve RAM gibi diğer bileşenler performansı etkileyebilir, ancak seçtiğiniz oyunlar için çok zayıf bir GPU almanın hayal kırıklığına neden olacağı garanti edilir.

Bununla birlikte, farklı oyun türleri vardır ve hepsi piyasadaki en güçlü GPU’yu talep etmez. Bu nedenle, uygun bir GPU aldığınızdan emin olmak için oyunun gerekli, önerilen ve en uygun teknik özelliklerini okumak önemlidir. Ödeyebileceğiniz en iyi GPU’yu satın almak, yapınızı geleceğe hazırlamanın ve henüz piyasaya sürülmemiş popüler oyunları oynamaya hazır tutmanın iyi bir yoludur.


s-l640.jpg


Video ve profesyonel uygulamalar
Bir diğer zorlu kullanıcı grubu, 3B oluşturma ve video düzenleme gibi karmaşık görevleri gerçekleştirenlerdir. AutoCAD ve Adobe Premiere Pro gibi üst düzey uygulamalar, işlemeyi hızlandırmak ve daha hızlı ve daha verimli iş akışları için GPU’lardan yararlanabilir.

Aslında, özellikle bu kullanıcılara yönelik bir GPU sınıfı var. Bu iş istasyonu GPU’ları, bu uygulamalar için optimize edilmiştir ve sürücülerinin kararlı ve güvenilir oldukları onaylanmıştır. Tüketici GPU’larından çok daha pahalı olmalarına rağmen, bu GPU’lar oyunları güçlendirmede her zaman en iyisi değildir.

Bu kılavuzdaki daha genel grafik kartlarına odaklanacağız. Profesyonel uygulamaları çalıştırmak için bir GPU’ya ihtiyacınız varsa, en iyi seçenekler için muhtemelen normal tüketici GPU pazarının dışına bakacaksınız.


Diğer herkes
İşleri hızlandırmak için GPU kullanabilen yaratıcılık oyunları oynamayacak veya çalıştırmayacaksanız, grafik kartınıza çok fazla yatırım yapmanız gerekmeyebilir. Çoğunlukla üretkenlik uygulamaları çalıştırıyorsanız, web’e göz atıyorsanız, e-postaları yönetiyorsanız ve diğer ortak düşük kaliteli PC görevlerini gerçekleştiriyorsanız, doğru RAM, CPU ve depolama alanını seçmek için daha fazla zaman harcamak istersiniz.

Entegre ve Harici GPU’lar
Bazı CPU’lar, CPU’nun kendisiyle aynı bileşene yerleştirilmiş olan GPU’lar olan veya aksi takdirde CPU ile yakından bağlantılı olan entegre grafiklere sahiptir. Bu entegre grafikler, düşük performanslı seçenekler olma eğilimindedir ve işletim sistemini sürmek ve web tarayıcılarını, e-posta istemcilerini, üretkenlik uygulamalarını ve diğer rutin yazılımları çalıştırmak için yeterli güç sağlar, ancak sıradan oyunlardan daha fazlası için yeterli değildir.

Bu kılavuzda bahsettiğimiz şey, ayrı grafik kartları. Bağımsız GPU’lar, nispeten düşük maliyetli, giriş düzeyi seçeneklerden, tek başına 1.000 dolardan fazlaya mal olabilecek inanılmaz derecede güçlü GPU’lara kadar uzanır. Önceden oluşturulmuş sistemlerin bir parçası olarak, kendi oluşturduğunuz bir PC için, daha eski bir GPU’yu yükseltmek için veya hatta bir dizüstü bilgisayarda ayrı GPU’lar satın alabilirsiniz.


Laptop ve Masaüstü
Yeni bir masaüstü bilgisayar oluştururken veya satın alırken GPU seçmek sadece önemli değildir. Dizüstü PC’ler de GPU’ları kullanıyor ve yolda oyun oynamak istiyorsanız, taşınabilir bir sistemin yalnızca CPU’suna entegre edilmiş entegre GPU ile donatılmış olup olmadığına veya harici bir özelliğe sahip olup olmadığına dikkat etmek isteyeceksiniz. Bir tür GPU.

Mobil GPU’ların masaüstü meslektaşlarından çok farklı olduğu bir zaman vardı. Mobil oyuncular için harika bir haber, bugünün oyun dizüstü bilgisayarlarının masaüstü eşdeğerlerine çok yakın performans gösteren veya çok ince ve hafif dizüstü bilgisayarlara etkileyici bir güce uyacak şekilde optimize edilmiş ayrı GPU’lar kullanmasıdır.


GPU: Nvidia ve ya AMD
Bir GPU için alışveriş yaparken, bir PC’nin ekranına güç vermek için gereken tüm bileşenleri içeren grafik kartları arasından seçim yaparsınız. Bu grafik kartları, neredeyse her zaman iki şirketten birinden gelecek olan tek bir yonga olan GPU’nun kendisini içerir: Nvidia ve AMD.

Tarihsel olarak, bu iki şirket GPU pazarında liderlik için mücadele etti ve Nvidia son birkaç yıla kadar liderdi. Nvidia hala pazarda güçlü bir konuma sahip, ancak AMD’nin en yeni grafik kartları onu çok daha rekabetçi bir konuma getirdi.


GPU


Grafik kartı satın alırken, çoğunlukla NVIDIA ve AMD tarafından geliştirilen çekirdek donanıma kendi özel dönüşlerini yapan ASUS, Gigabyte ve MSI gibi şirketler tarafından üretilen modeller arasından seçim yapacaksınız. GPU’ları öğrenirken karşılaşacağınız tüm çeşitli spesifikasyonlardan GPU modelinin kendisi en önemlisidir. GPU modelindeki belirli grafik kartları çeşitli faktörlere bağlı olarak performansta değişse de, GPU’nun genel performans açısından nereye düştüğünü anlatır.

Nvidia
Nvidia’nın en yeni GPU’ları Turing mimarisi üzerine kuruludur ve en popüler ve güçlü GPU’ları 20 serilerindekilerdir. Nvidia, tüketici GPU pazarının düşük ucundan en yüksek ucuna kadar uzanan çok çeşitli GPU’lara sahiptir. Genel olarak, “CUDA çekirdekleri” veya “RTX çekirdekleri” olarak adlandırılan kaç işlem çekirdeği, bir Nvidia GPU’nun ne kadar güçlü olduğunu belirler.

AMD
AMD’nin bugün özellikle ilgili iki tüketici GPU mimarisi vardır. Birincisi, en uygun fiyatlı dizisi olan Radeon RX 500 serisi ve AMD’nin yeni nesil mimarisini temsil eden Radeon Vega serisi.

7 mm’lik bir süreç üzerine inşa edilen Radeon VII, ikinci nesil Vega GPU’larıdır. Şirketin yeni mimarisi Navi de yakında kullanıma sunuluyor ve muhtemelen şirketin ana akım serisine daha güçlü seçenekler getirecek.

AMD’nin GPU çekirdeği için kullanacağı terimin “Akış İşlemcileri” olduğunu ve yine daha fazla, daha iyi olduğunu unutmayın.


Termal Tasarım Gücü (TDP)
Harici GPU, modern bir PC’deki en güç tüketen bileşen olabilir. Bir PC oluşturuyorsanız veya yükseltiyorsanız, güç kaynağının yüklemek istediğiniz GPU’yu hesaba katmak için yeterli olmasına dikkat etmeniz gerekir. GPU’lar ayrıca çok fazla ısı üretir ve güvenilir ve en yüksek performansta çalışmak için yeterli soğutma gerektirir. Çoğu grafik kartında önerilen bir güç kaynağı boyutu (watt cinsinden) bulunur ve PC’nizdeki diğer bileşenler tarafından da ne kadar güç çekildiğini düşünmeniz gerekir.

KrakenG10-1-1.jpg


GPU’nun ne kadar güç çektiğinin ve ne kadar ısı ürettiğinin kombinasyonu, watt cinsinden belirtilen “termal tasarım gücü (TDP)” olarak bilinir ve grafik kartının teknik özelliklerinde göreceğiniz önlem budur. TDP yükseldikçe, daha fazla güç ve GPU’nun ürettiği ısı artar. Bu, GPU’ların mevcut olduğu en fazla kısıtlamayı koyan masaüstü ve dizüstü bilgisayarlarda önemli olabilir.

Bilgisayarınızı tasarlarken veya bir GPU yükseltmesi seçerken, belirli bir grafik kartının maksimum güçte ne kadar sıcak çalıştığını da araştırmak isteyeceğinizi unutmayın. Bu, hem GPU’nuz hem de PC’niz için doğru soğutma sistemini seçmenize yardımcı olacaktır.

Son olarak, bir grafik kartının ne tür bir güç bağlantısı gerektirdiğini bilmek de önemlidir. Genellikle bu, güç kaynağının yeterli miktarda sağlaması gereken altı pimli ve sekiz pimli konektörlerin bir karışımıdır.


Memory
Harici GPU’ların, bilgileri ekranda görüntülemek için gereken verileri depoladıkları kendi bellekleri vardır. Bu nedenle, ayrı GPU’ları dikkate alırken, hem bir grafik kartının ne kadar belleğine hem de ne kadar bant genişliği sağladığına bakmak istersiniz.

GPU’nuzdaki rastgele erişim belleği (RAM) miktarı, ekrandaki görüntüleri temsil etmek için büyük miktarda veri kullanan yüksek performanslı oyunlar için önemlidir. Ayrıca, birden fazla 4K ekran kullanıyorsanız daha fazla grafik RAM’i istersiniz. Bununla birlikte, genel olarak konuşursak, daha hızlı grafik kartları satın aldıkça daha fazla grafik RAM’i alırsınız ve istediğiniz oyunlar için yeterince hızlı bir GPU satın aldığınız sürece, o zaman onunla gitmek için yeterli RAM’e sahip olmanız gerekir, yerleşik .

k150615p1n2-1.jpg


RAM bant genişliği izlenmesi gereken bir diğer önemli metriktir. RAM ne kadar hızlı olursa, GPU bilgiye o kadar hızlı erişebilir ve ekranda görüntüleyebilir. GPU modeli genellikle bir grafik kartına takılan RAM türünü belirler ve bu nedenle ihtiyaçlarınız için doğru GPU’yu seçtiğinizde bir kez daha doğru RAM’i alırsınız.


Arayüz
Bugün, tüm ayrı GPU’lar PCIe yuvalarına takılır ve çoğu 16x PCIe’dir. GPU’lar, tek, çift ve üçlü yuvalar da dahil olmak üzere kaç yuva genişliğinde yer aldıklarına göre değişir. PC’nizin anakartının seçtiğiniz GPU için yeterli alana sahip olduğundan emin olmanız gerekir; bu, GPU’nun yanına takmak istediğiniz diğer bileşenleri hesaba katmalıdır.

Bağlantı Birimi
Tabii ki, bir GPU tek başına değmez. Yararlı olması için bir ekrana veya birden çok ekrana bağlanması gerekir. Bugün ekranlar tarafından kullanılan, DVI, HDMI ve DisplayPort dahil olmak üzere birkaç farklı bağlantı var. VGA, bazı modern ekranlarda hala mevcut olabilecek eski bir bağlantıdır.

Bu bağlantı türleri arasındaki farklara dalmayacağız. Bununla birlikte, seçtiğiniz grafik kartının PC’nize takmak istediğiniz tüm monitörler için yeterli bağlantıları desteklediğinden emin olmanız gerektiğini söylemek yeterli. Çoğu durumda, grafik kartındaki bir bağlantıyı ekranın kabul edebileceği bir bağlantıya dönüştürmek için adaptörler satın alabileceğinizi unutmayın.

Örneğin, ikisi HDMI bağlantı noktası ve biri yalnızca DVI bağlantı noktası olan üç monitörünüz olduğunu varsayalım. DVI, HDMI ve DisplayPort’un bazı kombinasyonlarında en az üç bağlantı noktasına sahip bir grafik kartına ihtiyacınız var. Her bir ekrana doğrudan bağlanabilir veya gerektiğinde dönüştürmek için adaptörler kullanabilirsiniz.

123775479-professional-pc-gaming-graphic-card-gpu-with-dvi-hdmi-displayport-connectors-1.jpg


Birden fazla monitörden bahsetmişken, tüm grafik kartları aynı sayıda ekranı desteklemez. Belirli bir grafik kartının bağlamak istediğiniz sayıda monitörü destekleyebildiğinden emin olmak için özellikleri iki kez kontrol etmeniz gerekir.


Birden fazla GPU
Son olarak, bazı grafik kartları ek kartlarla paralel çalışacak şekilde bağlanabilir, bu da çok zorlu oyunlar için performansta ciddi artışlar sağlayabilir. Buna Nvidia için Ölçeklenebilir Bağlantı Arabirimi (SLI) ve AMD için Crossfire denir. PC’nizde birden çok grafik kartı çalıştırmak istiyorsanız, hem doğru kartları hem de doğru anakartlar seçmeniz gerekir.

 
SPAM IS FORBIDDEN!
  • SPAMMERS ARE BANNED FROM THE FORUM AND CANNOT USE ANY OF THE CHEATS
  • For example: thanks, thx, very good, asdqwe, working, ty and so on!
  • For example: Writing the same message over and over. thanks, thx and so on!
  • Copying and copying someone else's message is prohibited.
  • It is forbidden to send messages to increase the number of comments on threads that you have no knowledge of.
  • Write your own opinion when commenting!
  • If you see spam message, please let us know with the REPORT button!

Tema düzenleyici

Top Bottom