RAM ve ROM Nedir? Ne İşe Yarar? Farkları Nelerdir?

D

Drenated

Legend Member
Joined
Nov 23, 2019
Messages
1,865
Reaction score
1,517
Çağımızın ön koşulu haline gelen hız ve zaman kavramlarını iyi kullanmamız gerekiyor. Dijital dünyamız içerisindeki hemen her cihazda yer alan bu kavramlara derinlemesine bakalım. RAM ve ROM Nedir? Ne İşe Yarar? Farkları nelerdir? Gibi sorularınızın cevapları yazımızda.
Teknolojinin üstel hızı bizleri IBM ile tanıştırdığı bilgisayarların noktasından çok uzaklara getirdi. Amiga, Commodore derken günümüzde artık sadece isimler üzerinden kullanım deneyimi yaşamıyoruz; her bir donanımın, çipin ve yazılımın deneyimini yaşıyoruz. Böyle bir tüketim kültürü içerisinde adeta yaşamımızı çizen bilgisayarları yakından tanımak zaruri oluyor.

RAM Nedir? Ne İşe Yarar?
Random Access Memory kelimelerinin baş harflerinden oluşan namıdiğer RAM, dijital donanımlarımız içerisinde en önemli isimlerden birisidir. Üstlendiği görev itibariyle cihazlarımız üzerindeki veri akışını geçici depo biriminde tutarak yapabileceği ve yaptığı işlem hacmini diğer donanımlarla paylaşarak senkronize trafik sunar. Geçici olmasıyla sizler açtığınız bir programı kapatmanızın akabinde program için tutulan veri, hafızasından silinir. Aynı şekilde bilgisayarınızı kapattığınızda da geçici depo birimi olan RAM’deki tüm kayıtlar boşaltılır/silinir.
RAM konusunda bazı yanlış bilinenlerin olduğunu belirtmeliyiz. Bu yanlışlardan biri RAM yükselterek donmadan oyun oynayacağınız yahut daha iyi FPS değerli bir deneyim yaşayacağınız yönündedir: Kesinlikle böyle bir işlem yoktur. Daha yüksek bir RAM sizlere işlem kuyruğunda daha hızlı sıra gelmesini sağlar. Bilgisayarınızın donmasını önlemek istiyorsanız, daha iyi FPS değeri görmek istiyorsanız yapacağınız nihai iş daha iyi bir ekran kartı satın almak olacaktır.

Uygun RAM Kapasitesi
Günümüzde sadece bilgisayarlar değil oyun endüstrisi de gittikçe büyüyor. Bu büyümenin getirdiği gereksinimler yalnızca son model bilgisayarlarla karşılanabiliyor.
Bilgisayarı ne için kullanacağınıza karar vermeniz gerekiyor. Oyunlardan uzak duracak ve sadece tarayıcınızda internet sitelerinde dolaşarak zaman geçirecekseniz 2-4 GB RAM yeterli olacaktır. Ben oyun da oynamak istiyorum diyorsanız günümüz oyunlarına bakarak 6-8 GB bandının altına düşmemeniz gerektiğini belirtebiliriz.
Ayrıca hatırlatmakta fayda var: Her oyun yayınlanmadan önce gereksinim duyduğu donanım bilgilerini oyuncu kitlesiyle paylaşır. Oynamak istediğiniz oyunların donanım gereksinimlerini internetten öğrenerek uygun olup olmadığınızı görebilirsiniz.
Eğer Adobe ürünlerini kullanıyor yahut yazılım üretiminin bir parçası olarak iş üstleniyorsanız 8-12 GB RAM bandının altına düşmemenizi tavsiye ederiz.

RAM Öğrenme
Bilgisayarınızın RAM donanımına ait kapasiteyi görmek istiyorsanız sırasıyla şu adımı izleyin: Bu Bilgisayar → Sağ tık akabinde Özellikler → Yüklü Bellek:
Ayrıca bilgisayar kasanızı açmadan kaç RAM soketiniz var, hangisinde ne kadar GB RAM var gibi sorularınızın cevabını öğrenmek istiyorsanız CPU-Z gibi mini bir program işinizi çokça görecektir.
Görev yöneticisini açarak Bellek başlığında hangi işlemlerin yapıldığını görebilir ve ihtiyacınızı belirleyebilirsiniz. Advanced System Care, RAM Booster gibi programlarla RAM sağlığınızı bir adım öteye taşıyabileceğinizi de hatırlatmakta fayda var.

ROM Nedir? Ne İşe Yarar?
Read Only Memory kelimelerinden kısaltılarak kullanılan ROM, yalnızca kısıtlı bazı izinlere sahip hafıza birimidir. Mesela BIOS. Sistem hiyerarşi ve işleyişinin bilgisine sahip BIOS’ın hafıza birimi değişimsiz kullandığımız sistem hafıza birimlerinden biridir. ROM hafıza türü sadece bilgisayarlarda değil dijital birçok cihazda bulunur. Buzdolapları, arabalar, saatler gibi dijital yapıya sahip hemen her cihazda ROM birimi kullanılır.
MROM, PROM, EPROM ve EEPROM gibi alt başlıklara ayrılan ROM, izin hacmine göre isimlendirilir.
EPROM: Silinme ve güncellenme iznine sahip bellektir. Güç kaynağı açılsın kapatılsın kalıcı veri saklar. Fiziksel tek zaafı mor ötesi ışıklardır.
EEPROM: Harici güçle silinebilir ve güncellenebilir izne sahip, küçük boyuttaki verilerin saklandığı bellektir. Daha büyük boyutlara sahip olanları Flaş bellek olarak bilinir.
MaskROM: Tek bir seferlik değişim hakkına tabi, salt okunur bellektir.
PROM: Yalnızca güncellenebilir bellektir.

RAM ve ROM Arasındaki Farklar Nelerdir?
  • RAM’lerde tutulan veriler işlem akabinde silinirken ROM’lerde veriler kalıcıdır.
  • RAM verileri, yazılabilir ve silinebilir izne sahip birimde tutulurken ROM verileri sadece okunabilir izne sahiptir.
  • Donanımsal fiyatlar konusunda RAM’lerin daha pahalı olduğunu belirtmeliyiz.
  • Bilgisayarınız aniden kapanırsa RAM verileri silinir ancak ROM verileri asla böyle bir durumda silinmez.
 
SPAM IS FORBIDDEN!
  • SPAMMERS ARE BANNED FROM THE FORUM AND CANNOT USE ANY OF THE CHEATS
  • For example: thanks, thx, very good, asdqwe, working, ty and so on!
  • For example: Writing the same message over and over. thanks, thx and so on!
  • Copying and copying someone else's message is prohibited.
  • It is forbidden to send messages to increase the number of comments on threads that you have no knowledge of.
  • Write your own opinion when commenting!
  • If you see spam message, please let us know with the REPORT button!

Tema düzenleyici

Top Bottom