1Jeff

Developer & Coder
Ultra Member
Joined
Oct 20, 2019
Topics
145
Messages
720
Reaction score
443
Location
Helsinki
Adım 1 – Platform Seçimi
Daha önce de bahsettiğimiz gibi site kurulumu için 3 ana yol vardır.
  1. CMS – İçerik Yönetimi Sistemi Kullanmak: İçerik yönetimi sistemlerini web siteleri ve web sitelerini oluşturan içerikleri yayınlamak için kullanılabilecek gelişmiş geliştirici araçları olarak düşünebilirsiniz. Söz konusu CMS olduğunda piyasanın gerçek liderleri WordPress, Drupal ve Joomla’dır. Tüm 3 araç da ücretsiz ve açık kaynaklıdır. Ancak kesinlikle WordPress en çok adapte olanlarıdır. Tüm 3 sistem de PHP ile geliştirilmiştir ve hepsi de görünüm için şablonları/temaları kullanır. Hepsi de topluluk tarafından güçlendirilir ve yön verilir. Kullanışlılık, basitlik, bakım kolaylığı, topluluk büyüklüğü ve ücretsiz tema & eklenti sayısı göz önünde bulundurulduğunda kesinlikle hiçbiri WordPress ile yarışamaz. Geliştirme becerisi olmayanlar için WordPress kesin seçenektir.
  2. Site Kurucusu Kullanmak: Web sitesi kurucuları çıkmaya başladığından beri otomasyon dünyası yeni bir boyuta ulaştı. İlk başta tasarım ve fonksiyonellik özelleştirilmesi açısından seçenekler limitlendirilmiş olsa da bugün yalnızca sürükleyip bırakarak modern web sitesi kurucusunda harikalar yaratmak mümkün. İçerik yöneticisi sistemlerine ve sıfırdan web sitesi oluşturmaya kıyasla geliştirme deneyimi olmayanlar ve site kurulumu için çok fazla zaman harcamak istemeyenler için web sitesi kurucuları hızlı, verimli ve mükemmeldir.
  3. Sıfırdan Web Sitesi Kodlamak: Üçüncü seçenek ise sıfırdan site kurulumudur. Özellikle basit derecede geliştirici deneyimine sahip kullanıcılar için soru işaretleriyle dolu bir serüven olabilmektedir. Sabit bir web sitesi oluşturmak için bu rehberde kullanılan teknolojiler HTML ve CSS’dir. Asıl web sitesi nasıl yapılır öğrenmek isteyenlerin bu yöntemi tercih etmeseler de bu yönteme göz atmalarını öneririz.



Adım 2 – Hosting ve Domain Almak
Web siteniz bir bina gibidir ve her bina gibi kullanıcıların erişebileceği bir adrese ve kalabileceği bir yere ihtiyacı vardır. Web sitesi nasıl yapılır öğrenmek ve internette sitenizi yayınlamak için web hosing almalı ve ona erişebilinir bir adres vermeli yani bir alan adı (domain) almalısınız. Her ikisine birer birer bakalım:
Web Hosting Seçimi
İyi bir web hosting sağlayıcısı kalite, verimlilik ve yüksek uptime sağlamak için elinden gelenin tümünü yapacaktır. Hostinger çok ucuz fiyatlara bahsedilen standartları (ve daha fazlasını) sağlayan web hosting servisi sağlar. Milyonlarca kullanıcının seçtiği Hostinger’a katılmanız için birkaç sebep:
  • Hostinger hosting servisi WordPress için optimize edilmiştir (ör: WP CLI, WordPress ön bellekleme vb.)
  • Mükemmel bir web sitesi oluşturmak için kullanımı son derece kolay web sitesi kurucusuna sahip olursunuz.
  • PHP web siteleri Hostinger hosting servislerinde kolaylıkla çalışır ve son derece geliştirici dostudur. Laravel, CodeIgniter çalıştırabilir, GIT ile entegere edebilir ve sunucularınıza SSH ile erişebilirsiniz.
  • SSL sertifikası da Hostinger tarafından sağlanır.
  • Satın almadan önce 30 gün deneme kendi ellerinizle tüm servisi deneyimlemenize olanak sağlar.
  • Eğer Premium veya Business plan seçerseniz, ücretsiz bir alan adı da alırsınız.
  • İstediğiniz kadar e-posta adresine sahip olabilirsiniz. (Evet, sınırsız!)
  • Eğer web sitenizde sorun yaşarsanız veya bazı sorularınız olursa, destek ekibi 7/24/365 size yardım etmeye hazırdır.
  • Bir tıklama ile WordPress, Joomla!, Drupal vb. dahil tüm popüler içerik yönetimi sistemlerini kurabilirsiniz.
Alan Adı Seçimi
Basitçe, alan adı web sitenizin adıdır. Web sitenize girmek için tarayıcınızın adres çubuğuna yazdığınız şeydir. Google.com veya Facebook.com birer adrestir.
İyi bir alan adı seçimi de en önemli noktalardan biridir. Çünkü tüm ziyaretçileriniz sitenize bu adres ile ulaşacaktır ve dolayısıyla hata yapma şansınız yoktur. Bir alan adı seçmeden önce dikkat etmeniz gereken bazı öneriler:
  • Kısa tutun: Kimse Googleamacokdahauzunvegereksizalanadi.com’u ziyaret etmek istemez.
  • Markanıza uygun olun: Alan adınız işletmenizin ne yaptığını yansıtmalıdır.
  • Doğru alan adı uzantılarını seçin: Domain uzantıları noktadan (.) sonra gelen kısımdır. .com herkesin tercih ettiği domain’dir ancak ihtiyaçlarınıza ve web sitenizin doğasına göre farklı bir seçeneği tercih etmeniz gerekebilir.
  • Söylediğinizde veya okuduğunuzda kulağa nasıl geliyor? Domain adınızın söylenmesi kolay olmalıdır. Böylece insanlar sohbet ederken kolaylıkla dile getirebilsin.
Tüm hosting sağlayıcıları gibi, Hostinger da alan adı tescili servisi sağlar. Buradaki muntazam domain sorgulama servisini kullanarak alan adınızı seçebilirsiniz.
Daha da iyisi ise Business veya Premium hosting planı seçtiğinizde domain adresini ücretsiz alıyor olmanızdır. (Evet, tamamen ücretsiz!) Gelecek nesil .xyz alan adlarını da son derece inanılmaz bir fiyat olan yıllık 3,99 TL’ye alabilirsiniz.
Adım 3 – Web Sitesi Nasıl Yapılır
Temelleri attığımıza göre eğlenceli kısma başlayabiliriz. Artık hangi alan adını kullanacağınıza ve sitenizi nerede barındıracağınıza karar verdiğinize göre kendi web sitenizi hazırlamaya başlayabilirsiniz. 3 yöntem ile (WordPress kullanmak, web sitesi kurucusu kullanmak, sıfırdan site kurulumu) web sitesi nasıl yapılır açıkladık. Tercihinizi yapın ve denemeye başlayın.




Seçenek 1 – WordPress ile Site Kurulumu
Eğer bunu okuyorsanız, en iyi içerik yönetimi sistemini seçmişsiniz demektir. Doğru tercih yaptınız diyebiliriz. Hadi adımlara göz atalım.
WordPress Kurulumu
WordPress kurulumu yalnızca birkaç tıklama yapmak kadar kolaydır. Otomatik yükleyici tüm zorlu işlemleri sizin için yapsa da FTP kullanarak elle WordPress kurulumunu da ekledik.
Otomatik yükleyici ile kurulum:
  1. Hosting hesabınıza giriş yapın ve kontrol panelinizden Otomatik Yükleyici simgesine tıklayın.
  2. Arama kısmına WordPress yazın ve arama sonuçlarında simgesinin üzerinde tıklayın.
  3. URL (web sitenizin adresi – WordPress’i ana dizine yüklemek istiyorsanız boş da bırakabilirsiniz.), dil, kullanıcı adı, şifre, e-posta, WordPress başlığı, WordPress sloganı alanlarını doldurun ve Yükle butonuna tıklayın.
İşte bu kadar! WordPress şimdi kuruldu. Otomatik Yükleyici’nin sizin için çalışmama olasılığı son derece düşüktür ancak olur da çalışmazsa veya her şeyi elle yapmaktan zevk alıyorsanız, WordPress’i dosyaları FTP ile transfer edip elle de kurabilirsiniz. Elle kurulum için bu adımları takip edin:
FTP ile kurulum:
  1. WordPress’in en güncel sürümünü resmi web sitesinden indirin ve arşivi açın.
  2. Hosting hesabınıza yüklemek için FTP istemcisi kullanın. Önerilen bir istemci FileZilla’dır ancak herhangi başka bir istemciyi de kullanabilirsiniz. İhtiyacınız olabilecek tüm FTP detaylarına hesabınızın kontrol panelindeki FTP Hesabı kısmında bulabilirsiniz. Eğer FTP ile ilgili yardıma ihtiyacınız olursa, bu rehbere göz atın.
  3. Transfer tamamlandığında kontrol panelinize girin ve web siteniz için gerekli olan MySQL veritabanını oluşturun. Hostinger kontrol panelinizde MySQL Veritabanları kısmına erişin. İstendiğinde detayları girin: Veritabanı adı, kullanıcı adı ve şifresi. Ardından Oluştur butonuna tıklayın.

Dördüncü adım olarak 5 dakikalık kurulum sihirbazını çalıştırmalısınız. Bu adıma geçmeden önce ilk üç adımı tamamlamanız gereklidir. Tüm dosyaların yüklendiğinden ve veritabanının oluşturulmuş olduğundan emin olmalısınız. Kurulumu tamamlamak için aşağıdaki 6 adımı tamamlamalısınız.
  1. Dilinizi seçin ve Devam‘a tıklayın.
  2. Şimdi veri tabanı detaylarını girmeniz istenecek. Veritabanını zaten oluşturmuş olduğumuz için Başlayalım! butonuna tıklayın.
  3. Burada MySQL veritabanı giriş bilgilerinizi ve host adını yazacaksınız. Host adınızı bilmiyorsanız, öğrenmek için kontrol panelinizin MySQL Veritabanları kısmına danışabilirsiniz.
  4. Her şeyi girdikten sonra Gönder butonuna tıklayın.
  5. WordPress şimdi bağlantınızı test edecek ve her şey iyiyse, Kurulum Yap butonuna tıklayabilirsiniz.
  6. Şimdi web sitenizin başlığını, yönetici kullanıcı adını, şifresini ve e-posta adresini girin. Ardından WordPress’i Kur butonuna tıklayabilirsiniz.




Seçenek 3 – Sıfırdan Web Sitesi Nasıl Yapılır?
Bu kısımda size HTML ve CSS güçlerini kullanarak sıfırdan web sitesi nasıl yapılır göstereceğiz. Sabit bir web sitesi erişen kullanıcıya göre hiçbir değişiklik göstermez ve hep belirli bir içeriği gösterir. Avantajları ve dezavantajları bulunur. Hadi bazılarına göz atalım:
Artıları:
  • Sabit web siteleri hızlıdır.
  • Sabit web siteleri herhangi bir veritabanına bağlanmaz.
  • Dinamik karşılıklarına göre site kurulumu daha kolaydır.
Eksileri:
  • İçeriği yönetmek ve güncellemek daha uzun zaman alır.
  • Ziyaretçiye içeriği dinamik olarak göstermenin hiçbir yolu yoktur.
Ek olarak kod düzenleyicisine de ihtiyacınız olacaktır. En iyi kod düzenleyicilerinden bazıları:
  • Notepad++
  • TextWrangler
  • Sublime Text
 

Top