YouTube 720p Seçeneği HD Kategorisinden Çıkarıldı

D

Drenated

Legend Member
Joined
Nov 23, 2019
Messages
1,865
Reaction score
1,517
Dev video platformu YouTube 720p videoları HD kategorisinden çıkardı. Bu durumun neden kaynaklandığı hakkında ise henüz net bir bilgi bulunmuyor.

youtube görüntü kalitesi


Son zamanlarda YouTube 720p HD videolarında ki yaşanan kalite değişikliği oldukça fazla şekilde göze çarpıyordu. Ayrıca daha önce şirketler dünya üzerinde ki ağı meşgul etmemek için video kalitelerini düşürdüklerini belirtmişlerdi. Çünkü bildiğiniz üzere Covid-19 salgını sebebiyle birçok insan evine kapanmış ve internet ortamına dalış yapmış durumda.
Son duruma baktığımızda ise dev video platformunda 720p videoların HD kategorisinde çıkarıldığını görüyoruz. Peki dev video platformu 720p seçeneğini neden HD saymıyor? Bu durum gelecekte değişime yol açacak yeni bir adım olabilir mi? Bu tür soruların cevapları hakkında resmi bir bilgi olmasa da bazı iddialar dahilinde mevcut duruma göz atmaya çalışacağız…

YouTube 720p Seçeneği Artık HD Değil
kalite video

YouTube 720p seçeneği geçmişte HD olarak gözüküyordu ancak bu seçenek çok kısa bir süre önce kaldırıldı. 720p, birçok video platformunda hala HD ibaresiyle yer alıyor. Gelişen teknolojilerle birlikte 4K çözünürlük hayatımıza girmeye başlamış olsa da 720p çözünürlüğü de kullanılmaya devam ediyor. Zira 144p, 240p kalite seçeneklerinin hala videolarda yer aldığını düşünürsek bu durum aslında pek de alışılagelmedik sayılmaz.
Youtube 720 seçeneği HD ibaresini kaldırması birçok nedenden kaynaklanıyor olabilir. Şirketin bu durumu neden gerçekleştirdiği hakkında henüz net bir bilgi bulunmasa da bazı iddialar mevcut. Ancak tabi belirttiğimiz gibi bunlar sadece tahminlerden ibaret olabilir. Yani resmi bir açıklama gelene kadar doğruluğu onaylanamaz.

YouTube 720p Video Neden HD Olarak Gözükmüyor?
Bazı iddialara göre Youtube 720p kalite seçeneğinin HD olarak algılanmaması, Covid-19 salgınında yaşanan yoğunluktan kaynaklanıyor. Basitçe açıklamak gerekirse videoların çözünürlükleri yüksek olsa da bit rate değerleri düşük olabiliyor. Bu durumda her ne kadar video çözünürlüğü yüksek gözükse de bit rate değeri düşük olduğu için kalite azalabiliyor. Bu tahminler gerçek çıkarsa gelecekte 720p seçeneği yeniden HD kategorisinde yer alabilir.
Bunun yanı sıra şirketin bu hamlesi aslında geleceğe yönelik bir adımda olabilir. 720p için aslında HD ibaresini kullanmak pek doğru sayılmayabilir. Çünkü Full HD çözünürlük 1920 x 1080’e denk gelirken, 720p yani HD çözünürlük ise 1280×720’ye denk gelir. Kısacası 720p, Full HD çözünürlüğe kıyasla oldukça aşağıda kalan bir çözünürlük diyebiliriz. Ancak bu çözünürlüğün 4K çıkmasına rağmen hatta 8K’nın yavaş yavaş gelişmeye başlamasına rağmen hala hayatımızda sıkça görülmesi pek anlamlı gelmeyebiliyor.
Sonuç olarak video kalite standartları gün geçtikçe gelişmeye devam ederken 720p’yi artık HD kategorisinden çıkarmanın vakti gelmiş olabilir. Kısacası YouTube 720p kalitesini HD kategorisinden çıkartarak artık 1080p’nin HD standartları dahilinde yer almasını sağlamak istiyor olabilir.
 
N

nick_rc

İlk renk Kara! 🖤
Legend Member
Joined
Dec 17, 2021
Messages
1,428
Reaction score
2,145
Location
İstanbul /
Bunu yeni öğrendim.720p'nin daha önce HD olduğunu bilmiyordum.Teşekkürler...
 
V

veysel40

Banned Member
Joined
May 22, 2022
Messages
145
Reaction score
3
720p zaten HD bir cozunurluk deyilki gayet normal
 
B

babakral

Super Member
Joined
May 22, 2022
Messages
150
Reaction score
4
artık 720p güzel gelmıyor eskıden hd gibiydi
 
SPAM IS FORBIDDEN!
  • SPAMMERS ARE BANNED FROM THE FORUM AND CANNOT USE ANY OF THE CHEATS
  • For example: thanks, thx, very good, asdqwe, working, ty and so on!
  • For example: Writing the same message over and over. thanks, thx and so on!
  • Copying and copying someone else's message is prohibited.
  • It is forbidden to send messages to increase the number of comments on threads that you have no knowledge of.
  • Write your own opinion when commenting!
  • If you see spam message, please let us know with the REPORT button!

Tema düzenleyici

Top Bottom