Güvenlik Araçları ve Uygulamalar

Tao

Hacı Yatmaz
Banned Member
Konular
114
Web sitesi
realitycheats.com
RC Point
0
calmam.png
Merhaba arkadaşlar,
Bu konumuzda ise Güvenlik Araçları ve Uygulamalar'dan sizlere bahsetmek istiyorum.

Gelişen teknoloji, bilgisayar sistemleri kurulumu oldukça kolay hâle getirmiştir. Teknoloji aynı zamanda, sistem kurulmasını da kötü amaçlı kişilerce yıkılmasını da kolay hâle getirmektedir. Bu nedenle “güvenlik” önemli bir sorun olarak karşımıza çıkmaktadır. Bilgi güvenliği, özellikle e-ticaret ve e-devlet uygulamalarının yaygınlaşmasıyla birlikte oldukça önemli bir hâle gelmiştir. Bilginin güvenli bir şekilde iletilmesi, işlenmesi ve saklanması bilişim uzmanlarının başlıca görevlerinden birisi olmuştur. İletilen bilginin veya bilgiyi ileten sistemin gerekli güvenlik özelliklerini sağlayıp sağlamadığını test etmek ve denetlemek için ağ güvenliği test ve denetim araçları kullanılmaktadır. Bu araçlardan bazıları ücretsizdir, bazıları ise belirli bir ücretlendirmeye tabidir.

Güvenlik Duvarı
Ağ güvenliğini sağlayabilmek için bir ağ güvenlik duvarı (network firewall) kullanılır. Bir ağ güvenlik duvarı kullanarak ağı dış saldırılardan korunabilir, ağa gelen ve ağdan giden verileri denetlenebilir ve yönetilebilir, istenmeyen istemcilerin (client) İnternet bağlantısı kesilebilir mevcut internet bağlantının bant genişliğini yönetilebilir.

Güvenlik duvarı kurulduğu konumda gelen ve giden ağ trafiğini kontrol ederek bilgisayarın ya da bilgisayar ağına yetkisiz veya istenmeyen kişilerin çeşitli yollardan erişim sağlamasını engellemeye yarayan yazılım veya donanımdır.

Güvenlik duvarları;
Ev ve küçük ofislerde internet güvenliğini sağlamak amacı ile kullanılırken,
Kurumsal olarak da genelde bilgisayar ağına erişim kontrolü amacı ile kullanılır.

1668247035513.png

Güvenlik duvarı yazılımı işletim sistemi dahilinde bulunmakta veya özel bir program yüklenerek de güvenlik duvarı kullanılabilir. İşletim sistemi üzerindeki güvenlik duvarını açmak için;
Başlat simgesine tıklanır ve Denetim Masası seçilir.
Kategori görünümünde Sistem ve Güvenlik seçilir.

1668247552476.png

Güvenlik Duvarı’na tıklanır.
Ekrana gelen pencerede Windows Güvenlik Duvarı’nı etkinleştir veya Devre Dışı Bırak bölümü seçilir (Güvenlik Duvarı açık ise kapatılabilir veya kapalı ise açılabilir.)

1668247628367.png

Güvenlik Duvarı donanım olarak ise yalnizca güvenlik duvarı özelliği ile kullanılan geniş bantları karşılayabilen güvenlik çözümleridir. Ayrı bellek ve işlemci kullandığı için oldukça hızlıdır. Genelde yüz bilgisayar ve üzerindeki ağlarda tercih edilir. Çalışma mantığında veriyi ağa girmeden karşılamak olduğu için iç ağda herhangi işlem yapmadan veri bloklanabilir. DoS saldırıları gibi güvenlik problemlerine çözüm sunar.

1668247762624.png

Spam Filtresi
Spam Filtreleri, sunucuya gelen e-postaları bir süzgeçten geçirerek istenilmeyen e-postaları tespit eden ve kullanıcının gelen kutusuna (inbox) düşmesine engel olan programlardır. E-postalar spam filtrelerinde birçok kural ve kriterlere göre değerlendirilir. Her bir kural spam filtresi tarafından belirlenmiş olan belli puana sahiptir. Başlangıçta sıfır olan puan spam filtrelerinin kurallarına uyan her hangi bir eşleşme görüldüğünde bu puan toplam puana eklenir.

Spam filtrelerinin kontrol ettiği bazı kurallar;
İçeriğin de ve başlıkta çok fazla ünlem işareti kullanmak,
“Mutlaka okuyun.”, “Çok kolay zengin olun.”, “Hayatınızın fırsatı” gibi spam çağrıştıran ifadeler kullanmak,
Başlıkta ve içerikte çok fazla ya da bütün kelimelerin büyük harflerden oluşması,
İçeriğin çok fazla parlak kırmızı, yeşil gibi renkler kullanmak,
E-postanın temiz olmaması, özellikle MS Word gibi uygulamalardan yaratılması,
İçeriğinizin sadece koca bir resimden oluşması, hiç yazıya yer verilmemesi.

Örnek olarak spam filtreleri e-posta içeriğinde ve başlıklar da “Bedava”, “Ücretsiz” gibi kelimelerin olup olmadığını kontrol eder. E-postada bu kelimeleri gördükleri her seferinde bir puan atar. Bütün kuralların kontrolünden sonra toplam bir “Spam Score” puanını oluşur ve bu skor, spam filtresi tarafından tanımlanmış limit puandan fazla ise e-posta istenmeyen (junk) klasörüne gönderilir veya alıcıya ulaşılamaz. E-posta adreslerinde spam olarak algılanan mailler genellikle Gereksiz Posta (Junk Mail) klasöründe belli bir süre tutulur.

Yamalar ve Güncellemeler
Yazılımlarda zaman zaman hatalar veya eksiklikler keşfedilir. Bilgisayar sistemlerini dışarıdan gelecek saldırılara (virüs ya da bilgisayar korsanı) açık hâle getiren bu zaaflara güvenlik açıklığı denir ve ancak yazılımlar güncellenerek kapatılabilir. Bu açıklıkları giderme amacı ile yazılım ve işletim sistemleri geliştiricileri yeni sürümler, yazılım yamaları, ya da hizmet paketleri yayınlar.

Geliştirici firmaların politikalarına göre farklı işletim sistemleri ve programlar ister otomatik (İnternet bağlantısı üzerinden programın kendisi tarafından) ister elle (kullanıcı tarafından) güncellenebilir.

İşletim sisteminde güvenlik yaması (security patch) üründeki güvenlik açıklığını kapatır. Güncelleme (update) ise işletim sistemindeki bir problemi giderir. Güvenlik yamalarını üreticinin İnternet adresinden indirmek ve bilgisayara kurmak en güvenli yoldur.

İşletim sisteminin otomatik olarak güncelleştirilmesi istenirse Denetim Masası’ndan Sistem Güvenlik sekmesi seçilir. Sistem güvenlik penceresinde işletim sistemi güncelleştirmesini aç / kapat seçilir. Update kısmında güncelleştirmeler el ile de denetlenebilir.

1668248562123.png

Casus Yazılımlardan Korunma Yazılımları
Casus yazılımlar, bilgisayar kullanıcılarının gündemine artarak giren bir problem olmuştur. Casus yazılımlardan bilgisayarı korumak için işletim sistemi dâhilinde olan yazılım (Windows Defender) kullanılabilir. Bu yazılımın haricinde ücretli veya ücretsiz bir yazılım internetten indirilerek bilgisayara kurulabilir. “Ad-Aware SE” ve “Spybot Search & Destroy” adlı programlar ücretsiz olarak internetten indirilerek bilgisayara kurulabilir. Kendi başlarına bir dereceye kadar etkili olmalarına karşın, beraber kullanıldıklarında hayli etkindir.

İşletim sisteminde bulunan korunma yazılımına ulaşmak için Başlat simgesine tıklanır ve Denetim Masası seçilir. Denetim Masası penceresinde Görüntüleme Ölçütü Büyük Simgeler / Küçük Simgeler seçili iken Yazılım seçilir.

1668248673820.png

Ekrana gelen pencerede Tara butonuna basılarak bilgisayarda ki casus yazılım taramasına başlanabilir.

1668248716843.png

Tarama işlemi sonunda tarama istatistikleri ve tarama durumu görüntülenir.

1668248748060.png

Açılır Pencere Engelleyicileri
İstenmeden açılan pencereler, tarama sırasında kullanıcıya sormadan kendiliğinden açılan pencerelerdir. Boyutları değişebilir ama genelde ekranın tamamını kaplamaz. Açılır pencereleri engellemek için bilgisayarda kullanılan tarayıcı üzerinde ayarlamaları yapmak yeterli olur.İşletim sisteminin üzerindeki tarayıcı veya kullanıcının kendisinin bilgisayara kurduğu tarayıcılarda bu özellikler bulunmaktadır. Açılır pencereleri engellemek içi özel programlarda kullanılabilir.

Açılır Pencere Engelleyicisi varsayılan olarak etkindir. Açılır Pencere Engelleyicisi ayarından bağımsız olarak, açılır pencerelerin boyut ve konumu üzerinde sınırlamalar bulunur. Açılır pencereler görüntülenebilir masaüstü alanından daha geniĢ olarak veya bu alanın dışında açılamaz.

İşletim sistemi üzerinde bulunan tarayıcıda açılır pencere engelleyicisini etkinleştirmek ya da ayarlarını değiştirmek için Menü Çubuğu’nda Araçlar menüsünden Açılır Pencere Engelleyici tıklanır.

1668248798421.png

Açılır Pencere Engelleyicisi Ayarları penceresi kullanarak açılır penceresi olan İnternet sitelerinden izin verilecek olanları izinli listesine eklenebilir. Ayrıca engelleme düzeyi de bu pencereden ayarlanabilir.

1668248937618.png

Antivirüs Yazılımlar
Bilgisayar sistemlerinin düzgün çalışmalarını engelleyen, veri kayıplarına, veri bozulmalarına ve çeşitli yollarla kendisini kopyalayan kötü amaçlı yazılımlara virüs denir. Her geçen gün yeni virüsler çıkmakta veya var olanların özellikleri değiştirilerek tekrar piyasaya sürülmektedir. Virüsler; bilgisayar sistemlerinin çalışmasını aksatma ve bozmanın yanı sıra verilerin silinmesi veya çalınması gibi kötü amaçları gerçekleştirmek için hazırlanmaktadır.

Antivirüs bilgisayarı zararlı yazılımlardan korumak için hazırlanan güvenlik yazılımlarına denir. Antivirüs programları genel olarak zararlı programları bulup yok etmek ve bilgisayar kullanıcılarının tercihlerine göre farklı görevleri vardır. Örneğin, çoğu antivirüs otomatik görevleri vardır. Virüs ve zararlı kodlar bulunduğunda kullanıcıya bu kodu içeren program için ne yapılması gerektiğini de sorar.

Bazı virüslerin verdiği zararlar geri dönüşümü mümkün olmayan hatalara neden olabilir, bu yüzden her bilgisayarda güncel ve lisanslı bir antivirüs programı bulunması gerekmektedir.

Antivirüs programları tek başlarına tam bir güvence sağlayamazlar bunun yanında, antispyware (casus yazılımlardan korunma), firewall (güvenlik duvarı) gibi güvenlik yazılımları da bilgisayara kurulmuş ve güncel tutuluyor olması gerekmektedir.

Bilgisayarda bulunan lisanslı işletim sisteminin sunduğu antivirüs programını işletim sisteminin İnternet adresinden bilgisayara indirilerek bilgisayara kurulabilir. Antivirüs programları işletim sisteminde arka planda sessizce ve etkili şekilde çalışır ve bilgisayarda kesilmeler veya uzun bilgisayar bekleme süreleri olmadan kullanıcıya rahat bir kullanım sunulur. Çoğu antivirüs programının bilgisayara kurulumları basit, kullanımları kolaydır.

İşletim sisteminin sunduğu antivirüs programının kullanılması;

Programın Giriş sayfasında şimdi Tara butonuna basıldığında sistemi otomatik taranır. Tam seçeneği seçildiğinde bilgisayardaki tüm dosyalar taranır. Özel seçeneği işaretlediğinde ise açılan pencerede seçilen klasörler taranır.

1668249225233.png

Güncelleştirme sayfasında antivirüs programının kullanıcı tarafından elle güncelleştirme yapması sağlanır. Güncelleme yapılabilmesi için bilgisayarda denetim masasında bulunan otomatik güncellemelerin açık olması gerekmektedir.

Geçmiş sayfasında bilgisayarda algılanan virüsler varsa listelenecektir. Buradaki listeyi silmek için Geçmişi sil butonuna basılabilir. Liste silindiğinde virüslerin sildiği anlamına gelmez. Virüsler zaten silinmiştir.

Ayarlar sayfasında tarama ayarları zamanlanması, korunma durumu, taranacak sürücü ayarları yapılabilir.

1668249298735.png

İyi forumlar diliyorum.

Son düzenleme:

Worrex

INC.
Legend Member
Konular
17
RC Point
0
Aga eline sağlık ta sen nerden bilion bunları,

MrGencer

Super Member
Konular
2
RC Point
0
Eline saglık makalenin devamını görmeyi dört gözle bekliyorum

The PASHA

Super Member
Konular
7
RC Point
0
Eline Sağlık. Detaylı ve açıklayıcı olmuş

Erosan00

Confirmed Memb.
Konular
2
RC Point
0
Detaylı Bir Anlatım Olmuş Eline Sağlık :)